Cartografie

Willem Vleertman  

Klik op onderstaande afbeelding om de presentatie te starten. De presentatie zal starten in een nieuw venster en start direct. U kunt met de pijltjes toets manouvreren en terug of vooruit gaan in de presentatie, mocht het te snel gaan. 

Klik hier voor een presentatie

Willem Vleertman in 1715

Atlas van Oldenzaal.  

Klik op onderstaande afbeelding om de presentatie te starten . De presentatie begint automatisch in een nieuw venster. Mocht het te snel gaan kun je met pijltjestoetsen voor - en terug uit. 

De Atlas van Oldenzaal 

Door mijn studie van de postgeschiedenis van Oldenzaal kreeg ik te maken met veel postroutes. Hoe wordt het poststuk van plaats A naar plaats B verzonden. Ik begon een aparte verzameling (post)kaarten te verzamelen. Toen ik ook de mogelijkheid kreeg oude stadsplattegronden van Oldenzaal te vergaren maakte ik daar graag gebruik van. 

Klik hier voor de presentatie
Ortelis, afgeleid van Jacob van Deventer.

Bij mijn 50e verjaardag heb ik een boek uitgegeven met 50 kaarten (stadsplattegronden) van Oldenzaal. Bij mijn 65e verjaardag heb ik een nieuw boek met de titel "Atlas van Oldenzaal" uitgegeven. Als het mogelijk is plan ik een nieuwe atlas met 75 kaarten als ik ook die leeftijd heb bereikt. Binnen mijn kaartenverzameling nemen de kaarten getekend door Jacob van Deventer een aparte plaats in. Het zijn bijna 300 kaarten, gewestkaarten en stadsplattegronden van de Nederlanden rond 1550 in een nadruk. Ook van Oldenzaal heeft hij een stadsplattegrond opgenomen. Deze kaarten zijn uiterts nauwkeurig, je zou hem in de binnenstad van Oldenzaal nu nog kunnen gebruiken. 

Mijn kaarten verzameling bevat nu ook kaarten van Twente, Overijssel en een nog groter gebied. Een originele atlas van Blaeu (Nederlandse deel) is het paradepaardje van de verzameling.  

Uiteraard ben ik lid van de studiegroep Historische cartografie van de OKT de Oudheid Kamer Twente in Enschede. Deze groep komt elke maand in de winterperiode bijeen. www.historischecartografie.nl  De zeer uitgebreide verzameling van de OKT is te bewonderen in museum de Twentse Welle in Enschede www.twentsewelle.nl  

Klik op onderstaande afbeelding om de presentatie te starten.

Deel gewestkaart Friesland Jacob van Deventer.

In mijn verzameling poststukken komen een groot aantal poststukken voor met een merkwaardige of opmerkelijke adreszijde. In de loop der jaren heb ik er een aparte verzameling van gemaakt. Het is zelfs mogelijk er een bepaalde indeling op na te houden. De verzameling omvat op dit moment enkele honderden poststukken uit de gehele wereld. Er volgen nu een aantal voorbeelden uit mijn verzameling. 

Klik op onderstaande afbeelding om de presentatie te starten

Klik hier voor de presentatie

In 1995 besloot ik een aparte filatelie verzameling op te zetten rond de komende millennium wisseling. 1999-2000 of toch 2000-2001! Er bleek in Nederland binnen de thematische verzameling geen dergelijke verzameling te bestaan. De kaders zijn in Oldenzaal, Hengelo en Doetinchem tentoongesteld.

Klik op onderstaande afbeelding om de presentatie te starten.

Belangrijke internet adressen: 

  • www.oudheidkamertwente.nl
    OUDHEIDKAMER TWENTE, de bezittingen van de OKT zijn te zien in museum De Twentse Welle Twentsewelle  (Nieuw (2008) museum in Enschede, samenvoeging van de bezittingen van het Natuurmuseum Enschede, Textielmuseum Jannink Enschede en Oudheid Kamer Twente  
DMC Firewall is a Joomla Security extension!