E-Kader.nl

Willem Vleertman (1658-1742)

Willem Vleertman werd in Oldenzaal geboren op 1 augustus 1658. Zijn moeder was een Oldenzaalse burgeres, geboren uit de oude Overijsselse familie Van Grande en zijn vader was luitenant onder de Cavallery des Princen van Oranje. Willem zou slechts een deel van zijn jeugd doorbrengen in Oldenzaal. Na de vroege dood van zijn ouders ging hij met de officieren van het leger mee. In het rampjaar 1672 was hij als veertienjarige actief als verkenner. Hij leerde vlot en maakte snel promotie. In 1691 was hij al kapitein.

 

Bron: Willy Ahlers.

Zijn verdere avonturen

Hij werd 84 jaar en leefde in een periode met veel oorlogen. Willem maakte zo’n 45 belegeringen en innames mee. Maar hij was meer dan een militair. Hij werd een belangrijke koerier voor koning stadhouder Willem III. Hij maakte een rondreis van één jaar door Europa met de zoon van de Amsterdamse burgemeester De Vicq. Voor de Staten van Holland bracht hij vredesvoorstellen over naar de Turken in Constantinopel. Hij richtte met succes postdiensten op en werkte daarbij effectiever dan de Europese postfamilie Thurn & Taxis. Zij begonnen dan ook een proces bij de Duitse keizer. Willem verloor dit proces. Hij werd als spion gearresteerd. Hij redde op hoge leeftijd de stad Amsterdam van een overstroming en controleerde de dijken in de kop van Noord-Holland. Hij werd in zijn leven door de Staten van Holland beloond met 12 gouden medailles, nu elk vergelijkbaar met een Militaire Willems Orde.


Slag bij Hochstadt

Het belangrijkste moment in zijn leven was bij de slag bij Hochstadt in 1704. Met deze belangrijke slag in de Spaanse Successieoorlog wilde Koning Lodewijk XIV van Frankrijk de baas worden in Europa. De geallieerden durfden niet tot de aanval over te gaan, omdat de bevelhebbers, de hertog van Marlborough en prins Eugenius, dachten dat het terrein te moerassig was. Willem hoorde hiervan, sprong op zijn paard en reed het “moeras” in. Het bleek hard genoeg te zijn. Terwijl de vijandelijke kogels hem om de oren vlogen, keerde hij veilig terug. Het Franse leger werd daarna een zware slag toegebracht.


Oldenzaal en Amsterdam

Willem is in zijn leven nog een enkele keer in Oldenzaal geweest. Toen George I van Hannover koning van Engeland werd, bracht Willem hem eerst van Hannover naar Londen en daarna zijn vrouw en gevolg. Deze reis ging over Oldenzaal. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Amsterdam. Daar overleed hij en hij werd in de nieuwe Lutherse Kerk begraven.

 

In een boekje uit 1861 geschreven door J.H. Behrns en uitgegeven in Harlingen werden vijf beroemde Nederlanders beschreven in de volgende volgorde: Frederik Hendrik, Willem Vleertman, Prins Willem I, Michiel Adriaansz. de Ruijter en Jan de Wit. Onze Oldenzaalse Willem bevond zich in een illuster gezelschap.

 

Veel over hem is bekend uit een boek, opgetekend door zijn neef, “Levensgevallen van Willem Vleertman”. Het is een aaneenschakeling van spannende gebeurtenissen, maar geeft ons ook een beeld van onze vaderlandse geschiedenis. Onder andere van de tocht van stadhouder Willem III naar Engeland.

Auteur: Willy Ahlers

 

Klik hier voor een presentatie

Willem Vleertman in 1715

Atlas van Oldenzaal.  

 

Bron: Willy Ahlers

De Atlas van Oldenzaal 

Door mijn studie van de postgeschiedenis van Oldenzaal kreeg ik te maken met veel postroutes. Hoe wordt het poststuk van plaats A naar plaats B verzonden. Ik begon een aparte verzameling (post)kaarten te verzamelen. Toen ik ook de mogelijkheid kreeg oude stadsplattegronden van Oldenzaal te vergaren maakte ik daar graag gebruik van. 

 
Bron: Willy Ahlers

Klik hier voor de presentatie
Ortelis, afgeleid van Jacob van Deventer.

Bij mijn 50e verjaardag heb ik een boek uitgegeven met 50 kaarten (stadsplattegronden) van Oldenzaal. Bij mijn 65e verjaardag heb ik een nieuw boek met de titel "Atlas van Oldenzaal" uitgegeven. Als het mogelijk is plan ik een nieuwe atlas met 75 kaarten als ik ook die leeftijd heb bereikt. Binnen mijn kaartenverzameling nemen de kaarten getekend door Jacob van Deventer een aparte plaats in. Het zijn bijna 300 kaarten, gewestkaarten en stadsplattegronden van de Nederlanden rond 1550 in een nadruk. Ook van Oldenzaal heeft hij een stadsplattegrond opgenomen. Deze kaarten zijn uiterts nauwkeurig, je zou hem in de binnenstad van Oldenzaal nu nog kunnen gebruiken. 

Mijn kaarten verzameling bevat nu ook kaarten van Twente, Overijssel en een nog groter gebied. Een originele atlas van Blaeu (Nederlandse deel) is het paradepaardje van de verzameling.  

Uiteraard ben ik lid van de studiegroep Historische cartografie van de OKT de Oudheid Kamer Twente in Enschede. Deze groep komt elke maand in de winterperiode bijeen. www.historischecartografie.nl  De zeer uitgebreide verzameling van de OKT is te bewonderen in museum de Twentse Welle in Enschede www.twentsewelle.nl  

Deel gewestkaart Friesland Jacob van Deventer.

In mijn verzameling poststukken komen een groot aantal poststukken voor met een merkwaardige of opmerkelijke adreszijde. In de loop der jaren heb ik er een aparte verzameling van gemaakt. Het is zelfs mogelijk er een bepaalde indeling op na te houden. De verzameling omvat op dit moment enkele honderden poststukken uit de gehele wereld. Er volgen nu een aantal voorbeelden uit mijn verzameling. 

 

Bron: Willy Ahlers.

In 1995 besloot ik een aparte filatelie verzameling op te zetten rond de (toen) komende millennium wisseling. 1999-2000 of toch 2000-2001! Er bleek in Nederland binnen de thematische verzameling geen dergelijke verzameling te bestaan. De kaders zijn in Oldenzaal, Hengelo en Doetinchem tentoongesteld.

 

Bron: Willy Ahlers.

Belangrijke internet adressen: 

  • www.oudheidkamertwente.nl
    OUDHEIDKAMER TWENTE, de bezittingen van de OKT zijn te zien in museum De Twentse Welle Twentsewelle  (Nieuw (2008) museum in Enschede, samenvoeging van de bezittingen van het Natuurmuseum Enschede, Textielmuseum Jannink Enschede en Oudheid Kamer Twente  
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd