Wie is ?

Willy Ahlers, geboren in 1943 in Winschoten en in 1969 naar Oldenzaal verhuist. In 1970 getrouwd met Mieke. Echte beta-man, leraar wiskunde en elektrotechniek, maar hobby’s in de richting van onze geschiedenis.

Werkte bij Heemaf, Holec Projects en QtecQ o.a. als planning- en costcontroller. Na het faillissement van QtecQ bleef hij een half jaar als adviseur van de curator, na een lerarenbaan in Almelo kwam hij bij Hitec Power Protection als trainer. Vanaf 2003 in de VUT en in 2008 met pensioen. Werd in Oldenzaal voorzitter van de plaatselijke postzegelclub in de zeventiger jaren. Begon na een bezoek aan Rheda-Wiedenbrück met een studie over de postgeschiedenis van de stad Oldenzaal. Dat resulteerde in een boek van bijna 400 bladzijden en een tentoonstellingsobject over dit onderwerp. Vanuit de postgeschiedenis kwamen er meer leuke studies, de cartografie voor het bestuderen van postroutes en uiteindelijk een grote verzameling (stads)plattegronden van Oldenzaal en omgeving. 

In 2008 verscheen zijn boek "de atlas van Oldenzaal" met 65 kaarten en veel over de geschiedenis van Oldenzaal. Bij de presentatie van het boek op zijn 65e verjaardag werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zijn speciale belangstelling ging binnen de cartografie uit naar Nederlands grootste cartograaf Jacob van Deventer. Ook over Jacob van Deventer werd een tentoonstellingsobject gemaakt. In zijn brievenverzameling begonnen poststukken met speciale adressen een grote rol te spelen. Het werd een aparte verzameling. Vanaf 1995 werd er een (postale) studie gedaan over de tijdrekening en kalenders gestart met een aantal tentoonstellingen in 2000 en later. 

Omdat post vooral per trein werd vervoerd werd er een studie gemaakt van de spoorlijn Almelo – Salzbergen bij Rheine in Duitsland. Ook van de geschiedenis van deze spoorlijn werd een verzameling opgebouwd. Toen hij kennis nam van de in Oldenzaal geboren Willem Vleertman 1658 – 1742 , die ook betrokken was bij het opzetten van postdiensten volgde een studie van deze man die wel erg veel heeft beleefd in zijn leven. Toen de poststukkenverzameling van de Almelose filatelist Blankert op de markt kwam werd deze verworven. Naast vele schitterende poststukken waren het vooral de beschrijvingen van de poststukken tot in detail de reden van aankoop.

Zijn vrije tijd nu is verdeeld over het Twents techniek Museum HEIM in Hengelo, met speciale aandacht voor de bibliotheek, bij het Hengelose Eaton met een studie over de geschiedenis van de Holec bedrijven en bij de OKT, en de Oudheid Kamer Twente met speciale aandacht voor de cartografie.Reacties  

# RE: Wie is ?Leo-Dirk Keus 01-08-2014 17:20
Beste Willy,
Door vernieuwing van de PC's had ik je e-mail adres niet direct bij de hand.
Maar ik wilde hartelijk danken voor de
fraaie fotokopie.Leuk artikel! Jammer dat de foto van het portret in spiegelbeeld is weergegeven. Tevens wordt steeds over Henri Keus gesproken.
Hij heette Henri Isaäc naar een voorvader uit zijn moeders familie. Hij werd altijd "Hans"genoemd. Echte anekdotes heb ik eigenlijk niet meer kunnen bedenken, buiten die van de Staats Mijnen.
Wel heb ik gehoord dat hij vrijstelling van militaire dienst heeft gekregen, door het patent van de eerste elektrische beveiligde mijnwerkerslamp
aan de overheid te hebben afgestaan. Deze gaf geen vonk bij het ontsteken,
wat gevaarlijk was bij het soms aanwezige gas in de mijnen. Er moet ergens nog een exemplaar bestaan. Waar??

Hartelijke groet,
en graag even je e-mail adres.
Leo-Dirk
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# getrouwd met Ahlerstroff 10-10-2015 19:50
ik ben getrouwd met de zoon van Jan Ahlers geboren 1920 uit finsterwolde. Familie?
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# HajalietJaap Krommendijk 10-10-2017 18:16
Geachte heer Ahlers,

Bij het Stadhuis in Hengelo staan twee kastenbatterije n en een Capitole opgesteld. De gemeente wil de kastenbatterije n graag behouden alleen heeft de asbestinventari seerder de Hajaliet onderdelen en de vonkenschotten als "asbestverdacht " aangemerkt.

Weet u waar ik meer gegevens over Hajaliet en de vonkenschotten kan vinden.

Ik ben als bouwkundig opzichter bij dit restauratieproj ect betrokken.

Met vriendelijke groet,

Jaap Krommendijk
breistoom.nl
info@breistoom.nl
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie

DMC Firewall is a Joomla Security extension!